Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Τα Χριστούγεννα έχουμε τον Αγ.Βασίλη και το Πάσχα έχουμε τον λαγό που φέρνει το αυγό....

Όλα ξεκίνησαν όταν το αδελφάκι μου με ρώτησε προχτές: "τι δουλειά έχουν οι λαγοί με το Πάσχα;;".....δίκιο είχε. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως δένονται όλα αυτά τα κουνέλια/λαγοί, τα κοτοπουλάκια και τα σοκολατένια αυγά μεταξύ τους;;;
Εμένα κάτι μου έρχεται στο νου.......όλα αυτά τα σοκολατένια αυγά με τις κρυμμένες εκπλήξεις, οι λαμπάδες που χάνονται στα δώρα που είναι δεμένα πάνω τους, τα κουνέλια, τα κοτοπουλάκια κτλ. έχουν σίγουρα και εμπορικό σκοπό. Όπως γίνεται με τα Χριστούγεννα που όλα τα έχουν κάνει εμπόριο, έτσι έχει γίνει και με το Πάσχα. Ό,τι είναι διαθέσιμο παγκοσμίως για πώληση το υιοθετούμε και εδω, το βαφτίζουμε "έθιμο", "για το καλό", "να μας πάει καλά ο χρόνος", κτλ. κτλ. και στο τέλος μένουμε με άδεια τσέπη και ψυχή. Διότι χάνουμε την ουσία του πράγματος. Παρασυρόμαστε σε χιλιάδες ψώνια για το Πάσχα, αγχωνόμαστε για το τι θα έχει πάνω η λαμπάδα και το αυγό [μήπως και κατσουφιάσει το βαφτιστήρι, το ανίψι κτλ.], μας πιάνει αγώνια για το αρνί, τα φαγητά και πως θα προλάβουμε να είναι έτοιμα όλα στην ώρα τους και περνάει ο καιρός, φεύγει το Πάσχα και δεν μας μένει τίποτα αληθινό, ανεξίτηλο στην ψυχή μας και στην μνήμη μας. Η φράση που λέγεται συχνά είναι: "Δεν κατάλαβα καθόλου τις γιορτές...ή ....μα πότε πέρασε το Πάσχα;;" . Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει η Εκκλησία. Κακά τα ψέμματα. Καλά είναι και τα ψώνια και το τρέξιμο για δώρα και λαμπάδες κτλ, όλα καλά είναι διότι ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, όμως αν δεν συμμετέχουμε [όσο δύναται ο καθένας μας] στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας τις μέρες αυτές του Πάσχα, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε βαθειά το αληθινό νόημα των εορτών.

Έγινα ένα σοβαρό, θρησκευόμενο vromopapo για να τα γράψω όλα αυτά αλλά ήθελα να σας τα πω γιατί τα σκέφτομαι κάθε χρόνο. Τα γράφω για να τα ακούω και εγώ.


Αλλά ας γυρίσουμε τώρα πάλι στο θέμα με τα έθιμα και τα κουνέλια και τα κοτοπουλάκια.
Σε μια σύντομη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, βρήκα ένα πολύ καλογραμμένο άρθρο για τους συμβολισμούς του Πάσχα το οποίο αναφέρει ότι οι λαγοί και τα κοτοπουλάκια είναι ξενόφερτο έθιμο. Συγκεκριμένα λέει ότι:




"ΛΑΓΟΙ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ«Εισαγόμενο» έθιμο
«Εισαγόμενα» είναι τα λαγουδάκια που κυριαρχούν πλέον ως σύμβολο του Πάσχα και κατακλύζουν την αγορά είτε ως λούτρινα παιχνίδια είτε ως σοκολατένιες φιγούρες, ακόμα και ως διακοσμητικές κατασκευές. Από πού όμως… ήρθε ο λαγός; «Ο λαγός, αγαπημένο ζώο για τα παιδιά, είναι ένα πασχαλινό δώρο που έχει έρθει μέσω του εμπορίου από τον ευρωπαϊκό χώρο. Για τους Ευρωπαίους είναι το καλό πνεύμα που έρχεται από το ύπαιθρο και φέρνει την καλή είδηση της Ανάστασης και τα αβγά του Πάσχα. Γενικά ο λαγός στη δική μας παράδοση αντιπροσωπεύει τον δαίμονα της βλάστησης στα έθιμα του θερισμού», διευκρινίζει η κ. Πολυμέρου-Καμηλάκη. Το άλλο χαρακτηριστικό σύμβολο του Πάσχα, οι νεοσσοί, συνδέονται με τον συμβολισμό του αβγού. Σύμφωνα με τους λαογράφους, τα κοτοπουλάκια που βγαίνουν από το αβγό αποτελούν τον πλέον επιτυχημένο συμβολισμό της Ανάστασης."


Για τα κόκκινα αυγά το άρθρο αναφέρει τα εξής: "«Το αβγό αποτελεί σύμβολο ζωής, εφόσον εμπερικλείει ζωή. Ετσι το βάψιμο του αβγού, προχριστιανικού συμβόλου της ζωής, ενισχυμένου με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δεν βάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σ’ αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού», "




Δίνω και την διεύθυνση του άρθρου διότι αξίζει να το διαβάσετε όλο:

http://pneymatiko.wordpress.com/2007/04/10/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B1/

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΡΙΖΑΡΙ - Βάψτε τα αυγά σας κόκκινα με φυσικό τρόπο




















Παιδιά τέλος στις τοξικές βαφές αυγών. Βρήκα πρόσφατα σε γνωστό κατάστημα βοτάνων στον Πειραιά, το λεγόμενο Ριζάρι το οποίο βάφει τα αυγά κόκκινα και δεν φοβάσαι μην μπει η μπογιά μέσα στο αυγό γιατί και να μπει δεν σε νοιάζει καθώς είναι βότανο και όχι συνοθύλευμα χημικών ουσιών. Επίσης εκτός από το Ριζάρι, μπορείτε με παντζάρια και παπαρούνες να δώσετε κόκκινο χρώμα στα αυγά σας. Να πω την αλήθεια το παντζάρι το δοκίμασα πέρσυ αλλά δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα....


Η ιστορία αυτού του βοτάνου έχει ως εξής:

Πηγή 1: Νομός Λάρισας , Αμπελάκια: Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Το αμπέλι, που ευδοκιμούσε στην περιοχή, έδωσε το όνομά του στο χωριό, όμως το φυτό ριζάρι (ερυθρόδανον) ήταν αυτό που έφερε τον πλούτο και την ευημερία στα Αμπελάκια. Οι κάτοικοι ανακάλυψαν πολλούς αιώνες πριν ότι με την επεξεργασία του φυτού αυτού παρήγαγαν μια ανεξίτηλη κόκκινη βαφή, περιζήτητη στις ξένες αγορές. Για να ελέγχουν λοιπόν το προϊόν τους, δημιούργησαν το 1778 έναν αγροτικό συνεταιρισμό-τον πρώτο στην παγκόσμια ιστορία-με την ονομασία «Συντροφιά και Αδελφότης των Αμπελακίων». Τα κέρδη από τον συνεταιρισμό έφεραν στο χωριό τον πολιτισμό και τα γράμματα.

Πηγη 2: Το «κόκκινο της ανατολής»: Μ΄ αυτό το όνομα ήταν γνωστά στην Ευρώπη τα κόκκινα βαμβακερά νήματα των Αμπελακίων. Το μυστικό της βαφής το είχαν στα χέρια τους οι βαφιάδες των 24 κιρχανάδων (εργαστήρια) της κοινότητας, που για ν΄αποφύγουν τον ανταγωνισμό ενώθηκαν σε μία «Κοινή Συντροφία». Σύντομα, ενώθηκαν μαζί τους οι «Συντροφίες» των κτηματιών, των κεφαλαιούχων (εμπόρων) και των μαστόρων (τεχνίτες). Το ριζάρι, το φυτό που τους προμήθευε την κόκκινη χρωστική ουσία φύτρωνε ελεύθερα στις χαράδρες του Κίσαβου. Το μάζευαν οι γυναίκες και το άλεθαν σε χειροκίνητους ή αλογοκίνητους μύλους. Στη συνέχεια, το επεξεργάζονταν στα εργαστήρια και τέλος οι γυναίκες το έκαναν νήμα με τ΄αδράχτια τους.

Πηγή 3 [πιο επιστημονική]: Το φυτό Rubia tinctorum (ρουβία η βαφική) είναι το γνωστό ερυθρόδανο ή ριζάρι, οι ρίζες του οποίου δίνουν το άλικο χρώμα των υφασμάτων στην Ύστερη Τουρκοκρατία. Το χωριό Αμπελάκια διέθετε από το 1778 τον πρώτο συνεταιρισμό που αριθμούσε 6000 μέλη (!) είχε σαν αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή, και εμπορία των κόκκινων, άλικων (που δεν ξεβάφουν δηλαδή) νημάτων. Ο συνεταιρισμός διέθετε μάλιστα 17 υποκαταστήματα (!) πώλησης σε όλη την Ευρώπη.

Οι ρίζες ξηραίνονται, κονιοποιούνται, βράζουν σε ασθενές οξύ για να διαλυθεί η βαφή και με ζύμωση γίνεται η υδρόλυση των ανθρακινονών από τις γλυκοσίδες. Η εξαγόμενη βαφή διαλύεται σε ζεστό διάλυμα AlK(SO4)2·12 H2O μέσα στο οποίο καθιζάνει η χρωστική με την προσθήκη σόδας ή βόρακα. Σήμερα το κόκκινο της αλιζαρίνης παρασκευάζεται τεχνητά με αντίδραση της αλιζαρίνης με υδροξείδιο του αργιλίου

****************************************************

Το περιέργο είναι ότι αυτό που πήρα εγώ από το μαγαζί έλεγε πάνω ότι είναι από το Πακιστάν. Συγγνώμη γιατί από το Πακιστάν την στιγμή που η ιστορία του βοτάνου ξεκινάει στην Ελλάδα;;; Μας τελείωσε το Ριζάρι;;; Βρε μπας και δεν είναι Ριζάρι αυτό που αγόρασα και είναι τίποτα άλλο.....χμ....

Πάντως αν θέλετε και άλλα χρώματα, εκτός του κόκκινου, να βάψετε τα αυγά σας την Μ.Πέμπτη [ή εθιμοτυπικά Κοκκινοπέμπτη] μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι για πράσινο χρώμα, παντζάρι για ρόζ, πάπρικα για προτοκαλί, κόκκινο λάχανο για μπλε-μωβ, κουρκουμά ή ξερά κρεμμύδια για κίτρινο χρώμα. Επειδή όμως θέλω να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες σας παραθέτω ένα άρθρο από την ιστοσελίδα http://www.ikypros.com/ που αναφέρει οικολογικούς τρόπους βαφής αυγών>>>>>>>>>>>>>>>>>




ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ:

Η συνταγή είναι απλή. Αβγά, νερό, ξίδι για να σταθεροποιηθεί το χρώμα και, φυσικά, κάποιο από τα λαχανικά ή μπαχαρικά που βάφουν αρκούν για την... «ιεροτελεστία» της Μεγάλης Πέμπτης.

Οι τρόποι είναι δύο: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Στην πρώτη περίπτωση, βράζουμε τα αβγά μαζί με το προϊόν που δίνει το χρώμα ή μαζί με το διάλυμά του.

Αυτός ο τρόπος δίνει έντονα χρώματα. Στη δεύτερη περίπτωση, μουλιάζουμε τα βρασμένα αβγά στη βαφή που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και το τελικό προϊόν είναι περισσότερο ανοιχτόχρωμο.

Μόλις τα αβγά πάρουν το επιθυμητό χρώμα, τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα γυαλίζουμε με ένα πανάκι, που έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι.

Κόκκινο χρώμα με παντζάρια και παπαρούνες

Το κόκκινο χρώμα των αβγών συμβολίζει το αίμα του Θεανθρώπου και κατά μία άλλη εκδοχή είναι το χρώμα της χαράς για το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου.

Για βαθύ κόκκινο χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ριζάρι, κρεμέζι (ή αλλιώς κιννάβαρι), παντζάρια και παπαρούνες.
Το ριζάρι ή αλιζάρι ή ερυθρόδανο είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα χώματα και οι ρίζες του έχουν χρωστικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, δίνουν ένα στέρεο κόκκινο χρώμα, που δεν κόβει στον ήλιο και χρησιμοποιείται στη νηματουργία. Πωλείται στα καταστήματα μπαχαρικών με τιμή 3,20 ευρώ τα 100 γραμμάρια, τα οποία είναι αρκετά για να βάψουμε 30-40 αβγά.

Το κρεμέζι προέρχεται από τα αβγά του εντόμου κέρμης. Με τη συγκομιδή αυτής της ζωικής ουσίας, που μοιάζει με μικρές μαύρες χάντρες, ασχολούνταν μέχρι και τον 19ο αιώνα στη Μεσσηνία και τη Μάνη, και την πουλούσαν στους Βενετσιάνους και Γάλλους εμπόρους για να φτιάχνουν το κρεμέζι, το οποίο με τη σειρά τους πουλούσαν στην Τυνησία για να βάφουν τα φέσια.

Τα 10 γραμμάρια κρεμέζι κοστίζουν περίπου 4 ευρώ και αρκούν για το βάψιμο 30 αβγών. Η συνταγή έχει ως εξής: Σιγοβράζουμε τα αβγά για περίπου μισή ώρα σε μία κατσαρόλα μαζί με ριζάρι ή κρεμέζι, 1-2 κουταλιές ξίδι και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει.

Ενας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια μαζί με δύο κουταλιές ξίδι, νερό και τα αβγά. Κάποιες νοικοκυρές βράζουν τα αβγά στο διάλυμα των παντζαριών για περίπου 15 λεπτά.
-----------------------------------------------
Για ροζ χρώμα τοποθετούμε τα βρασμένα αβγά σε διάλυμα παντζαριού που έχει θερμοκρασία δωματίου και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα.
-------------------------------------------------
Πράσινο χρώμα με σπανάκι Για πράσινα αβγά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από σπανάκι, μαϊντανό ή τσουκνίδες.
Βράζουμε 1 κιλό σπανάκι σε 3 λίτρα νερό και στον ζωμό που θα μείνει βράζουμε τα αβγά μας, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές ξίδι.

Ανάλογα, μπορούμε να βράσουμε κάποιο από τα άλλα υλικά που δίνουν πράσινο χρώμα και στο διάλυμά τους να βράσουμε τα αβγά.
-------------------------------------------------
Κίτρινο χρώμα με ξερά κρεμμύδια: Τα φυσικά υλικά που δίνουν κίτρινο χρώμα είναι τα φλούδια από ξερά κρεμμύδια, οι κίτρινες μαργαρίτες, ο κρόκος Κοζάνης (ζαφορά ή σαφράν) και ο κουρκουμάς.
Τυλίγουμε τα αβγά με φλούδες ξερών κρεμμυδιών και τα στερεώνουμε, τοποθετώντας τα μέσα σε καλσόν και δένοντάς τα κόμπο.

Τα βράζουμε με νερό και λίγο ξίδι.

Ο κουρκουμάς, το οικονομικό υποκατάστατο της ζαφοράς, που τον βρίσκουμε στα καταστήματα μπαχαρικών, μπορεί να δώσει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα στα αβγά μας. Βράζουμε για μισή ώρα σε μία κατσαρόλα 5 κουταλιές κουρκουμά, 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό.

Σουρώνουμε και σιγοβράζουμε σε αυτό το διάλυμα τα αβγά για 30 λεπτά, προσθέτοντας μία ακόμη κουταλιά ξίδι.
-------------------------------------------------------

Μοβ χρώμα με κόκκινο λάχανο.

Για να πετύχουμε το μοβ - μπλε χρώμα χρησιμοποιούμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου.

Για να βάψουμε 4 αβγά, τα βράζουμε μαζί με 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, νερό και μία κουταλιά ξίδι για 15 λεπτά και προκειμένου να πιάσει το χρώμα, τα αφήνουμε σε αυτό το διάλυμα για 6 ώρες.
Αυτά τα αβγά τα χρησιμοποιούμε κυρίως για διακόσμηση, αφού έχουν μείνει πολλές ώρες μέσα στη βαφή και καλό είναι να αποφύγουμε να τα καταναλώσουμε.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και βιολέτες για να δώσουν μοβ χρώμα στα πασχαλινά αβγά.
------------------------------------------------------------------
Πορτοκαλί χρώμα με πάπρικα :Πάπρικα, σκόνη τσίλι και το διάλυμα από φλούδες ξερών κρεμμυδιών δίνουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Το ξίδι και σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύει και σταθεροποιεί το χρώμα.
-------------------------------------------------------------------

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!! - ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ





Αγαπητοί λιγοστοί [ίσως και μηδενικοί] αναγνώστες μου!

το Vromopapo σας εύχεται καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση. Καλό ταξίδι σε όσους φύγουν διακοπές και προσοχή στο δρόμο και στο φαγητό.


Τώρα που είπα δρόμο θυμήθηκα την διαφήμιση που είδα χτες σε ενα περιοδικό που μοιράζεται δωρεάν σε διάφορα σημεία του ΗΣΑΠ>>>>







Η διαφήμιση έχει φωτογραφία του Michael Schumacher να δηλώνει ότι: "When I go out for a drink the car stays at home". Έχει και άλλες δηλώσεις του για την στήριξη της παγκόσμιας προσπάθειας της Bacardi να προωθήσει το μήνυμα ότι "οδήγηση και αλκοόλ δεν συμβαδίζουν".

Στην σελίδα του http://www.capital.gr/ βρήκα αντίστοιχο άρθρο που αναφέρει τα εξής:


Νέα καμπάνια της Bacardi Limited με τον Schumacher για την ΕΚΕ
2/4/2008

Εταιρική εκστρατεία κοινωνικής ευθύνης με το μήνυμα “Champions Drink Responsibly” – “Οι Πρωταθλητές Καταναλώνουν Υπεύθυνα” και πρωταγωνιστή τον Michael Schumacher, επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 και Πρεσβευτή Κοινωνικής Ευθύνης της Bacardi Limited για όλο τον κόσμο, παρουσίασε στο μουσείο Autoworld των Βρυξελλών η Bacardi Limited. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στόχος της Bacardi Limited είναι να προωθήσει και να αναπτύξει μια νοοτροπία υπεύθυνης κατανάλωσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία του διεθνούς μηνύματος ότι «οδήγηση και κατανάλωση αλκοόλ δεν συμβαδίζουν». Το πολύπτυχο και υψηλής ποιότητας πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφήμιση σε τηλεόραση, έντυπα και νέα μέσα, προγράμματα με άμεση συμμετοχή των καταναλωτών και ενέργειες δημοσίων σχέσεων.Ο Andreas Gembler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bacardi Limited, δήλωσε: «Ως κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και ευθύνη την υποχρέωσή μας να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές για την υπεύθυνη κατανάλωση. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που τις προσπάθειές μας συνδράμει μια εξέχουσα προσωπικότητα, όπως ο Michael Schumacher. Το πάθος του εναρμονίζεται με το δικό μας και είμαι βέβαιος ότι με τη συνδρομή του θα κατορθώσουμε να αφυπνίσουμε το κοινό».
O Michael Schumacher, Παγκόσμιος Πρεσβευτής Κοινωνικής Ευθύνης της Bacardi Limited δήλωσε: «Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία την εξάπλωση του μηνύματος ότι ποτό και οδήγηση δεν συμβαδίζουν. Το μήνυμα αυτό αποτελεί για μένα ακράδαντη πεποίθηση και θεμέλιο λίθο των προσπαθειών μου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Συγχαίρω την Bacardi Limited για την πρωτοβουλία της να συνδράμει στην επικοινωνία του μηνύματος μεταξύ των οδηγών σε όλο τον κόσμο».

«Η καμπάνια της Bacardi Limited για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης κρίνεται εξαιρετικά επίκαιρη καθώς οι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών επιζητούν ενεργά τη συνεργασία με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ», προσθέτει ο κος Gembler.Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος, η Bacardi Limited θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη δέσμευση της για την κοινωνική ευθύνη που έχει αναλάβει συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, στη τελετή υπογραφής του καταστατικού της, με τον Jacques Barrot, Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμό των ετήσιων μοιραίων τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους στο ήμισυ των σημερινών επιπέδων έως το 2010.
Η καμπάνια Οι Πρωταθλητές Καταναλώνουν Υπεύθυνα θα παρουσιαστεί αρχικά σε 40 χώρες. Το μήνυμα που προωθεί σε αυτές τις μεταδόσεις ο Michael Schumacher είναι το ακόλουθο: «Όταν βγαίνω έξω για ποτό, το αυτοκίνητο μου μένει σπίτι». Επιπλέον, θα υπάρξει έντυπο υλικό με διάφορα μηνύματα από τον διακεκριμένο πρωταθλητή.
Η επιλογή μιας προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Michael Schumacher, στη θέση του Παγκόσμιου Πρεσβευτή Κοινωνικής Ευθύνης της Bacardi Limited υπογραμμίζει την δέσμευση της εταιρείας να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές για την υπεύθυνη κατανάλωση. Ως παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, ο Michael Schumacher γνώριζε τα όριά του εντός και εκτός αγώνων. Από τη στιγμή που αποσύρθηκε από τους αγώνες, το 2006, συμμετέχει εκτενώς σε διάφορες πρωτοβουλίες συνδεδεμένες με την οδική ασφάλεια. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε την «Commission for Global Road safety - Επιτροπή για την Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια» και την εκστρατεία «Make Roads Safe - Κάντε τους Δρόμους Ασφαλείς», η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα της FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκίνησης), επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η καμπάνια Οι Πρωταθλητές Καταναλώνουν Υπεύθυνα θα υποστηριχθεί σε πολλές τοπικές αγορές όπου η Bacardi έχει την δυνατότητα να αναπτύξει συναφείς πρωτοβουλίες με στόχο τον καταναλωτή.

************************************************************************************
Πολύ καλή διαφήμιση. Πιστεύω ότι συμφωνείτε και σεις μαζί μου. Γιατί να τρέχουμε; Μας κυνηγάει κανείς;;; Εκτός αν έχετε μανία καταδίωξης...Ήσυχα και ωραία λοιπόν θα πάτε την εκδρομή σας με το αμαξάκι σας, με την μηχανή σας, με το μηχανάκι σας, την "γουρούνα" σας κτλ. Και αν πάτε έξω για ποτό, φαγητό κτλ. μην οδηγήσετε εσείς, διότι θα σας οδηγήσει το ποτό στα θυμαράκια και ίσως να πάρετε μαζί σας και τους φίλους σας την οικογένειά σας κτλ. κρίμα δεν είναι; το χειρότερο επίσης είναι να επιβιώσετε εσείς και να μην ζήσουν οι συνεπιβάτες ή οι επιβάτες του άλλου αυτοκινήτου [ή αυτοκινήτων σε περίπτωση που προκαλέσετε καραμπόλα]. θα πεθάνετε από τις τύψεις. Δεν θα μπορέσετε να συνεχίσετε την ζωή σας γαλήνια και ωραία, εκτός αν είστε αναίσθητος μέχρι αηδίας. Χάλια δεν θα είναι;; Οπότε γιατί να οδηγήσετε μεθυσμένοι;;
Το Vromopapo συμβουλεύει: ΑΝ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ [πως τα γράφω ρε παιδί μου ώρες ώρες!].....μμμ δεν μου αρέσει και πολύ αυτό το σλόγκαν τώρα...δεν είναι πετυχημένο...έχετε καμιά καλύτερη ιδέα;;;
**********************************************************************

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΘΑ ΠΛΑΤΣΟΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ;;;



Γεια σας καλά μου παπιά!!! εεε θέλω να πω παιδιά!

ένα είναι το βασικό ερώτημα της ημέρας....αύριο θα μπορέσουμε να πάμε στην θάλασσα;;;

τα δελτία ειδήσεων λένε ότι θα φτάσει η θερμοκρασία στους 34 βαθμούς!!!ισχύει;;;; πάντως αν δείτε σε ιστοσελίδες για πρόγνωση καιρού, πουθενά δεν είδα να λένε για τόσο μεγάλη θερμοκρασία....

το κακό είναι ότι είπανε λέει οτι ναι μεν θα έχει ζέστη....όμως η θάλασσα θα είναι κρύα....

χμ...αυτό δεν είναι και πολύ καλό ειδικά για μένα που έχω και αλλεργία του ψύχους...

πάντως θα το τολμήσω να πάω και θα σας πω τι έγινε!!