Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Τα Καμένα Βούρλα και το ρήγμα της Αταλάντης

περιττό να σας πω ότι το ρήγμα της Αταλάντης εκτείνεται από τη Λάρυμνα μέχρι τα...Καμένα Βούρλα....μμμμμ...και τι έγινε χτες το βράδυ ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα??? σεισμός έγινε 5 ρίχτερ με επίκεντρο τα Καμένα Βούρλα...δηλαδή μέρος του ρήγματος της Αταλάντης....δεν λέω τίποτε άλλο....διότι είμαι καλό βρωμόπαπο.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Οι δημοσιεύσεις του Βαρώτσου στο Cornell


Η επίμαχη σελίδα στην οποία ο καθηγητής αναρτά τις μελέτες του.

Η τελευταία πρόγνωση είναι η v4.

Πολλά ρήγματα στην Παπιοχώρα

Ένα καλό που μου έκανε η σεισμική έξαρση τον τελευταίο καιρό είναι ότι πλούτισα τις γνώσεις μου στην Γεωλογία. Έψαχνα να διαβάσω για το εσωτερικό της γης, για την θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, για τα ενεργά ρήγματα της Αττικής και πλέον έχω γίνει ειδικός!!

Πολύ μελέτη. Ενδιαφέρον έχει πάντως να γνωρίζεις τι γίνεται κάτω από τα πόδια σου. Ανακάλυψα μια ωραία ιστοσελίδα εκπαιδευτική στα ελληνικά η οποία είναι η εξής: http://www.doukas.gr/geo/begin.htm

Εκεί περιγράφει με κίνηση και εικόνα πως κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες, πως δημιουργούνται οι σεισμοί και έχει επίσης και πληροφορίες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα της γης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
----------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ---- η αιτία των σεισμών στην Ελλάδα


Το ελληνικο τόξο ξεκινωντας από την Κεφαλλονιά, διασχίζει το νοτιο Ιονιο ανατολικα της Πελοποννήσου και περνώντας νοτια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο.
Εδώ τα ρίχτερ χτυπoυν με μεγέθη που φθάνουν ακομη και τους 7,5 βαθμούς. Είναι το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, που η πρώτη βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 4,5 εκατοστών τον χρόνο κάτω από τη δεύτερη, και είναι αυτή η τιτάνια «μάχη» των πλακών στο Νότιο Αιγαίο η κύρια αιτία εκδήλωσης των περισσότερων σεισμών στην Ελλάδα.

Η μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδας (η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην Ευρώπη) οφείλεται στα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία κινείται δυτικά προς το Αιγαίο με ταχύτητα 25 χιλιοστά τον χρόνο κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Το Αιγαίο ακολουθεί την κίνηση αυτή και κινείται με την ίδια ταχύτητα σε σχέση με την Ευρώπη κατά μήκος της τάφρου του Βορείου Αιγαίου προς τα δυτικά. Ταυτόχρονα όμως το Αιγαίο, λόγω εσωτερικής παραμόρφωσης, επεκτείνεται προς τα νότια (με μια ταχύτητα η οποία φθάνει περίπου τα 10 χιλιοστά ανά έτος). Με τον τρόπο αυτό, ο ρυθμός ολίσθησης στο νότιο τμήμα του φθάνει ως τα 35 χιλιοστά το έτος, περίπου, με διεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά. Επειδή και η Αφρική κινείται προς τα βόρεια (με ταχύτητα 10 χιλιοστά ανά έτος), ο ρυθμός σύγκλισης μεταξύ της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας με εκείνης του Αιγαίου είναι της τάξεως των 45 χιλιοστών το έτος, με αποτέλεσμα τη διαρκή επέκταση του Αιγαίου. Επιπλέον δυτικά του ελληνικού χώρου (στην περιοχή βόρεια της Κεφαλλονιάς), η Απουλία μικροπλάκα (Βόρειο Ιόνιο - Αδριατική) εκτελεί μια αριστερόστροφη κίνηση και το ανατολικό της όριο συγκρούεται με την Πίνδο. Ολες αυτές οι παραπάνω κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών που σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν και την κύρια αιτία της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται στον ελληνικό χώρο «συναντώνται» στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, γεγονός που έχει αποτέλεσμα στον χώρο αυτό να παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, ολόκληρης της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ:

Καλά το Αιγαίο γενικώς πιέζεται από παντού. Τι να σας λέω δηλαδή! Καταρχήν η Τουρκία έρχεται δυτικά και το πιέζει απο κει, η Αφρική μας πιέζει από κάτω, το παραμορφώνει και το Αιγαίο επεκτείνεται προς Νότο. Μετά είναι και μια άλλη πλακίτσα η Απουλία που είναι βόρεια της Κεφαλονιάς κινείται αριστερόστροφα και το ανατολικό της άκρο συγκρούεται με την Πίνδο. Ωραία πράγματα. Που θα πάει αυτή η κατάσταση...Τόση πίεση δεν θα την αντέξει το Αιγαίο! Θα σπάσει και θα πλαντάξει.



ουφ συγχύστηκα! Αυτη η Αφρική πια! τι επιμονή! σώνει και καλά να έρθει προς τα εμάς! κάτσε εκεί που είσαι! Στην εικόνα φαίνεται τι γίνεται, λιώνει η αφρικάνικη πλάκα και δημιουργεί ηφαίστεια και τάφρους. Έτσι εξηγείται η ύπαρξη της ελληνικής τάφρου και του ηφαιστειακού τόξου που είναι μια σειρά από γνωστά νησιά: Σουσάκι, Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Νίσυρος κτλ. Περισσότερες λεπτομέρειες στο pdf: http://www.metal.ntua.gr/uploads/3112/3c_DOMH_TOY_ESOTERIKOU_THS_GHS.pdf

Τώρα σχετικά με το εσωτερικό της γης....δείτε την γη σαν ένα βερίκοκο. Το βερίκοκο έχει έναν λεπτό φλοιό απέξω, σαν να λέμε ο φλοιός της γης, έπειτα μέσα είναι ένα παχύ στρώμα φρούτου δηλ. ο μανδύας θα λέγαμε και στο κέντρο το κουκούτσι δηλαδή ο πυρήνας. Απλό. Εντάξει έχει και μερικές ακόμα διαστρωματώσεις αλλά αυτά τα βλέπετε καλύτερα στην ιστοσελίδα που σας είπα πιο πάνω.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Πάνω από δέκα ενεργά ρήγματα στην Αττική

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων χρόνων, μόνο στην ευρύτερη Αττική έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι εκείνα στις Πλαταιές, στον Σαρωνικό, στην Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Αποστόλους, στον Αυλώνα, τον Ωρωπό και στο Δήλεσι.

Ολα τα ρήγματα που κυκλώνουν το Λεκανοπέδιο εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς ζώνες, του Κορινθιακού κόλπου και της Θήβας, οι οποίες στο παρελθόν έχουν δώσει ισχυρές δονήσεις.

Η ζώνη του Κορινθιακού κόλπου ξεκινά από το Αίγιο και φθάνει έως τις Αλκυονίδες, ενώ η δεύτερη ξεκινά από τις Αλκυονίδες, περνάει από τη Θήβα και καταλήγει στον Νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όλα όσα βρίσκονται πάνω στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού (Αλκυονίδες, 6,8 Ρίχτερ το 1981) αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με χτύπημα 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα.

Η σεισμική ζώνη της Θήβας, αν και θεωρείται υψηλής σεισμικότητας, δεν έχει κατεύθυνση προς την Αθήνα και γι’ αυτό οι σεισμοί που προέρχονται από εκεί δεν γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην πρωτεύουσα. «Στο λεκανοπέδιο της Ατττικής έχουν καταγραφεί δεκάδες ρήγματα, μεγάλα και μικρά, τα οποία δεν παρουσιάζουν υψηλή σεισμική δραστηριότητα και ενδιαφέρον. Τα μόνα που ξεχωρίζουν και τα οποία θεωρώ ικανά να δώσουν έναν ισχυρό σεισμό στο μέλλον είναι το υποθαλάσσιο ρήγμα του Σαρωνικού και αυτό του Αυλώνα» σημείωσε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής».


Παπαζάχος: Η Ακρόπολη δείχνει την αλήθεια

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ισχυρίζεται ότι η Αττική βρίσκεται σε κλοιό ρηγμάτων, αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να «τραυματίσει» την πρωτεύουσα. «Το Λεκανοπέδιο δεν έχει κάποιας ιδιαίτερης σημασίας ρήγματα. Είναι περιοχή χαμηλής σεισμικής δραστηριότητας. Μιλάμε για πολύ μικρά ρήγματα, τα οποία δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέραν από το γεγονός ότι γειτνιάζουν με την Αθήνα» τονίζει και προσθέτει: «Υπάρχουν μεγάλα, μικρά και πολύ μικρότερα, τα οποία δεν ξέρουμε με ακρίβεια πόσα είναι. Το σίγουρο είναι ότι η Ακρόπολη είναι στη θέση της χιλιάδες χρόνια. Αυτό και μόνο λέει πολλά».

================

ΣΟΦΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΞΕΡΑΝΕ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.