Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Τα Χριστούγεννα έχουμε τον Αγ.Βασίλη και το Πάσχα έχουμε τον λαγό που φέρνει το αυγό....

Όλα ξεκίνησαν όταν το αδελφάκι μου με ρώτησε προχτές: "τι δουλειά έχουν οι λαγοί με το Πάσχα;;".....δίκιο είχε. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως δένονται όλα αυτά τα κουνέλια/λαγοί, τα κοτοπουλάκια και τα σοκολατένια αυγά μεταξύ τους;;;
Εμένα κάτι μου έρχεται στο νου.......όλα αυτά τα σοκολατένια αυγά με τις κρυμμένες εκπλήξεις, οι λαμπάδες που χάνονται στα δώρα που είναι δεμένα πάνω τους, τα κουνέλια, τα κοτοπουλάκια κτλ. έχουν σίγουρα και εμπορικό σκοπό. Όπως γίνεται με τα Χριστούγεννα που όλα τα έχουν κάνει εμπόριο, έτσι έχει γίνει και με το Πάσχα. Ό,τι είναι διαθέσιμο παγκοσμίως για πώληση το υιοθετούμε και εδω, το βαφτίζουμε "έθιμο", "για το καλό", "να μας πάει καλά ο χρόνος", κτλ. κτλ. και στο τέλος μένουμε με άδεια τσέπη και ψυχή. Διότι χάνουμε την ουσία του πράγματος. Παρασυρόμαστε σε χιλιάδες ψώνια για το Πάσχα, αγχωνόμαστε για το τι θα έχει πάνω η λαμπάδα και το αυγό [μήπως και κατσουφιάσει το βαφτιστήρι, το ανίψι κτλ.], μας πιάνει αγώνια για το αρνί, τα φαγητά και πως θα προλάβουμε να είναι έτοιμα όλα στην ώρα τους και περνάει ο καιρός, φεύγει το Πάσχα και δεν μας μένει τίποτα αληθινό, ανεξίτηλο στην ψυχή μας και στην μνήμη μας. Η φράση που λέγεται συχνά είναι: "Δεν κατάλαβα καθόλου τις γιορτές...ή ....μα πότε πέρασε το Πάσχα;;" . Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει η Εκκλησία. Κακά τα ψέμματα. Καλά είναι και τα ψώνια και το τρέξιμο για δώρα και λαμπάδες κτλ, όλα καλά είναι διότι ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, όμως αν δεν συμμετέχουμε [όσο δύναται ο καθένας μας] στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας τις μέρες αυτές του Πάσχα, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε βαθειά το αληθινό νόημα των εορτών.

Έγινα ένα σοβαρό, θρησκευόμενο vromopapo για να τα γράψω όλα αυτά αλλά ήθελα να σας τα πω γιατί τα σκέφτομαι κάθε χρόνο. Τα γράφω για να τα ακούω και εγώ.


Αλλά ας γυρίσουμε τώρα πάλι στο θέμα με τα έθιμα και τα κουνέλια και τα κοτοπουλάκια.
Σε μια σύντομη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, βρήκα ένα πολύ καλογραμμένο άρθρο για τους συμβολισμούς του Πάσχα το οποίο αναφέρει ότι οι λαγοί και τα κοτοπουλάκια είναι ξενόφερτο έθιμο. Συγκεκριμένα λέει ότι:




"ΛΑΓΟΙ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ«Εισαγόμενο» έθιμο
«Εισαγόμενα» είναι τα λαγουδάκια που κυριαρχούν πλέον ως σύμβολο του Πάσχα και κατακλύζουν την αγορά είτε ως λούτρινα παιχνίδια είτε ως σοκολατένιες φιγούρες, ακόμα και ως διακοσμητικές κατασκευές. Από πού όμως… ήρθε ο λαγός; «Ο λαγός, αγαπημένο ζώο για τα παιδιά, είναι ένα πασχαλινό δώρο που έχει έρθει μέσω του εμπορίου από τον ευρωπαϊκό χώρο. Για τους Ευρωπαίους είναι το καλό πνεύμα που έρχεται από το ύπαιθρο και φέρνει την καλή είδηση της Ανάστασης και τα αβγά του Πάσχα. Γενικά ο λαγός στη δική μας παράδοση αντιπροσωπεύει τον δαίμονα της βλάστησης στα έθιμα του θερισμού», διευκρινίζει η κ. Πολυμέρου-Καμηλάκη. Το άλλο χαρακτηριστικό σύμβολο του Πάσχα, οι νεοσσοί, συνδέονται με τον συμβολισμό του αβγού. Σύμφωνα με τους λαογράφους, τα κοτοπουλάκια που βγαίνουν από το αβγό αποτελούν τον πλέον επιτυχημένο συμβολισμό της Ανάστασης."


Για τα κόκκινα αυγά το άρθρο αναφέρει τα εξής: "«Το αβγό αποτελεί σύμβολο ζωής, εφόσον εμπερικλείει ζωή. Ετσι το βάψιμο του αβγού, προχριστιανικού συμβόλου της ζωής, ενισχυμένου με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δεν βάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σ’ αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού», "




Δίνω και την διεύθυνση του άρθρου διότι αξίζει να το διαβάσετε όλο:

http://pneymatiko.wordpress.com/2007/04/10/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: